Proizvođačke cijene porasle 7,1 posto

Bez autora
Aug 10 2011

U srpnju su proizvođačke cijene za ukupnu industriju porasle 7,1 posto u odnosu na srpanj prošle godine. Pri tome je veći rast zabilježen na stanom tržištu, od 9,1 posto godišnje, dok je na domaćem tržištu ostvaren rast od 6,1 posto godišnje. U odnosu na lipanj ove godine cijene proizvođača za ukupnu industriju su ostale nepromijenjene, pri čemu su cijene na domaćem tržištu porasle 0,1 posto mjesečno, dok su cijene na inozemnom tržištu zabilježile pad od 0,4 posto mjesečno. Iako je godišnji rast cijena proizvođača na domaćem tržištu i dalje velikim dijelom posljedica viših cijena energije, udio ostalih kategorija u ukupnom rastu je sve veći. Naime, ukoliko se isključe cijene energije, cijene za ukupnu industriju na domaćem su tržištu porasle 4,4 posto godišnje, navode RBA analitičari. S druge pak strane cijene industrije na mjesečnoj razini, ako se isključi energija, porasle su 0,2 posto, dok je rast cijena s uključenom energijom bio manji, od 0,1 posto mjesečno.

Proizvođačke cijene porasle 7,1 postoU srpnju su proizvođačke cijene za ukupnu industriju porasle 7,1 posto u odnosu na srpanj prošle godine, pokazuju posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku, koji se prenose u publikaciji RBA Dnevne financijske vijesti.

Pri tome je veći rast zabilježen na stanom tržištu, od 9,1 posto godišnje, dok je na domaćem tržištu ostvaren rast od 6,1 posto godišnje. U odnosu na lipanj ove godine cijene proizvođača za ukupnu industriju su ostale nepromijenjene, pri čemu su cijene na domaćem tržištu porasle 0,1 posto mjesečno, dok su cijene na inozemnom tržištu zabilježile pad od 0,4 posto mjesečno.

Iako je godišnji rast cijena proizvođača na domaćem tržištu i dalje velikim dijelom posljedica viših cijena energije, udio ostalih kategorija u ukupnom rastu je sve veći. Naime, ukoliko se isključe cijene energije, cijene za ukupnu industriju na domaćem su tržištu porasle 4,4 posto godišnje, navode RBA analitičari. S druge pak strane cijene industrije na mjesečnoj razini, ako se isključi energija, porasle su 0,2 posto, dok je rast cijena s uključenom energijom bio manji, od 0,1 posto mjesečno.

To potvrđuju i podaci prema GIG-u, koji pokazuju da je jedino u sektoru energije na mjesečnoj razini zabilježen pad cijena od 0,2 posto mjesečno. Na godišnjoj pak razini cijene energije prema GIG-u bilježe najviši rast, i to od 10,5 posto. Prema područjima i odjeljcima NKD-a godišnjem rastu cijena na domaćem tržištu najviše su pridonijele više cijene u prerađivačkoj industriji, koje su u odnosu na srpanj prošle godine porasle za 6,9 posto.

Svojim rastom ističu su cijene proizvodnje prehrambenih proizvoda (+ 9,8 posto), proizvodnje duhanskih proizvoda, od (+10,8 posto), te proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (+23,3 posto). Sve kategorije NKD-a na godišnjoj su razini zabilježile rast cijena.

U odnosu na lipanj rast je zabilježen u kategorijama opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije (+0,9 posto) te opskrbe vodom (+2,2 posto), dok je u prerađivačkoj industriji te rudarstvu i vađenju zabilježen minimalan pad cijena (-0,1 posto).

''U ovoj godini možemo očekivati, uz više cijena energenata u odnosu na 2010., pojačan utjecaj rasta cijena i drugih sastavnica (posebice prehrambenih proizvoda) na ukupan rast proizvođačkih cijena. Nadalje, podaci za prvo polugodište pokazuju da snažnije prelijevanje rasta proizvođačkih cijena na potrošačke i dalje izostaje s obzirom da se trgovina na malo još uvijek nije oporavila'', navodi se u analizi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik